Átadták a kitüntetéseket és a díszpolgári címet is a Szent István napi ünnepségen

Államalapító Szent István király ünnepén a Szabó Magda Művelődési Házban gyűltek össze a kerepesiek, hogy megemlékezzenek Magyarország megalapításáról. Az új búzából sütött első kenyeret idén is a Szent Anna templomban tartott ünnepi szentmisén szentelték meg. A rendezvényen beszédet mondott Gyuricza László, Kerepes polgármestere.

Az ünnep fényét Kalapács József énekes műsora is emelte. A hagyomány szerint ezen a napon adják át a Kerepes Ifjú tehetsége díjakat, valamint a díszpolgári címet is, de Kerepes városa most új hagyományt is teremtett, ugyanis köszöntötték azokat a munkatársakat, intézményi dolgozókat is, akik hosszú időn keresztül szolgálták a várost és polgárait, és nyugdíjba mentek. Az óvodákból Bujdosó Lajosnénak, Czibi Sándornénak, és Nagy Andor Jánossnénak, az iskolából Nagy Lászlónak, Sallai Sándor Andrásnak, Ágó Katalinnak, a Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai közül Zsólyomi Gabriellának és a polgármesteri hivatalból pedig Fülöp Annának mondott köszönetet a város vezetője az ünnepségen. Kerepes ifjú tehetségeit és az új díszpolgárt Nagy Irén képviselő méltatta, a díjakat pedig Gyuricza László polgármester adta át.

A Kerepes Ifjú tehetségeit elismerő díjak közül az egyiket 2022-ben Tóvári Eszter díjugrató kapta, aki tőzsgyökeres kerepesi családból származik. Hosszú életet megélt dédnagymamáját, Forró Marikát sokan ismerhették városunkban. Eszter, már gyermekkorában megszerette a lovaglást és a lovakkal való foglalkozást. Szülei támogatták a kislány sportolói ambícióit, így hamarosan jó kezekbe került Domonyvölgyben a Szellő Lovastanyán. A lovas sportágak közül a díjugratás tetszett meg neki, tehetsége, szorgalma hamarosan meg is hozta az első eredményeket. Pest megyei bajnokságban többször állt dobogón, annak legmagasabb fokán is. Ifjúsági kategóriában csapatban és egyéniben is nyert magyar bajnoki címet, 2021 decemberében pedig a Budapesten megrendezett Nemzetközi Díjugrató Versenyen diadalmaskodott Sáripuszta Indigo nevű lovával. Eszter nyár eleje óta Németországban igyekszik új tapasztalatokra szert tenni és sport karrierjét építeni. A díjat távollétében Édesanyja vette át.

Juráncsik Balázs 2003-ban született, azóta városunkban él. Átlagon felüli reflexeit, kiváló reakció idejét egy csömöri gokart táborban ismerték fel. Azóta szülei segítségével egyre komolyabb sikereket ér el a profik között, mint gokartversenyző. Tavaly egy új csapathoz került, és már az első évben sikerült neki megnyerni a magyar bajnokságot, így kijuthatott a Bahreinben megrendezett világbajnokságra, ahol közel száz versenyző közül, a 12. helyet szerezte meg újoncként. Idén a címvédésért, és az újabb világbajnoki szereplésért hajt. Reméljük Kerepes város Ifjú Tehetségeknek járó díja is motiválja jövőbeli sikereinek elérésében.

Kerepes díszpolgári címét 2022-ben, Ellenbacher Attila kapta. A televíziók szervizelésével foglalkozó vállalkozó felismerte, hogy miként tud önkéntes munkájával segíteni másokon. Kidobásra ítélt, megunt, lecserélt készülékeket újított fel és adományozott hazai kórházaknak, gyermekotthonoknak, egészségügyi intézményeknek, mentő állomásoknak. Munkájáért már számos elismerésben részesült, idén pedig megkapta a Magyar Orvosi Kamara “Közösségért” díját is. Számára azonban az jelenti a legnagyobb sikert, hogy a 2018-ban létrehozott Ne Dobd Ki Alapítványon keresztül, segíthet a betegek életminőségének javításában, a kidobásra ítélt televíziók pedig nem a szeméttelepen végzik, így környezetünk megóvásában, ökotudatos gondolkodásban is példaértékű a kerepesi vállalkozó tevékenysége. Ellenbacher Attilát barátai a “Nemzet Tévé Adójának” is nevezik, hiszen a Ne Dobd ki Alapítvány már több ezer televíziót adományozott kórházaknak. Akadt olyan intézmény, ahol antennarendszert és kábelhálózatot is kiépítettek, sőt önkéntes, karitatív tevékenységéhez más szakembereket is megnyert már segítségül. Rétvári bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára nemrég úgy nyilatkozott, hogy Ellenbacher Attila tevékenységének és alapítványának köszönhetően ma már minden hetedik Magyarországi betegágyhoz a kerepesi vállalkozó adományozott televízió készüléket.

Az ünnepség résztvevőit végül vendégül látták a művelődési házban, ahol megkóstolhatták a megszentelt új kenyeret is.